LOGITECH G PRO X 60 LIGHTSPEED

LOGITECH G PRO X 60 LIGHTSPEED

Ďalšia Logitech klávesnica pre profi hráčov

Menej je viac. V mnohých ohľadoch a napríklad aj pri cene herných periférií. Znamená to, že ak je niečoho menej, platíte za to viac. Nemôžeme to ale brať negatívne. Ak firmy odstraňujú gramy či centimetre, vedie to k lepším produktom. Prípadne produktom, ktoré sú lepšie určené na niektoré herné činnosti. Po príklady nemusíme chodiť ďaleko, stačí sa napríklad pozrieť aj na klávesnicovú novinku Logitech G PRO X 60 LIGHTSPEED. Tá je doteraz asi najkompaktnejšou hernou klávesnicou od Logitechu, no zaplatíte za ňu až 200 eur. Stojí to za to?

Už pri pohľade na balenie vám bude zrejmé, že toto bude viac prémiová kategória klávesnice. Samotné balenie je taký klasický súčasný Logitech, takže krabica obsahuje všetky dôležité informácie a výrobca sa tu snaží pristupovať k minimalizácii plastov v balení. Dôležitejšie je ale to, čo vidíte po otvorení. Nie sú tam totiž priehradky na klávesnicu, kabeláž a podobne. Namiesto toho je tam veľmi elegantné pevne puzdro a všetko ostatné je v ňom. Toto je klávesnica pre profesionálnych hráčov alebo ľudí, ktorí sa často presúvajú. Či už na LAN párty alebo aj pracovne. Všetko dáte do puzdra a jednoducho to so sebou zoberiete.

Toto puzdro je naozaj parádnym riešením a bodaj by sa dalo kúpiť samostatne. Taktiež poteší veľmi dobrou kvalitou a naozaj cítite, že v ňom je klávesnica chránená aj pri prípadných pádoch a otrasoch. A všetko je uložené tam – klávesnica zahalená v papieri, kabeláž, dokumentácia, receiver, redukcia, G keycap a tak ďalej. Možno je škoda, že pri tejto cene už kábel nie je opletaný, ale na druhú stranu je to bezdrôtová klávesnica, takže kábel nepoužívate stále. Čo sa týka jeho dĺžky, tak 1,8 metra je dostatok na rôzne spôsoby použitia pri nabíjaní, nikdy vám nebude krátky.

Logitech G PRO X 60 LIGHTSPEED

G PRO X 60 nie je úplne tradičná klávesnica. Ako už hovorí samotný názov, je to akási mini verzia, ktorá má len 60% veľkosti štandardnej klávesnice. Je tak veľmi kompaktná, aby bola ľahká a mala na čo najjednoduchšie prenášanie. To je aj dôvod, prečo sa tu úplne nedá hodnotiť dizajn, keďže vlastne vidíte akurát tak samotné klávesy a nič iné. Dokonca ani len Logitech logá tu nenájdete, až taký minimalizmus tu vládne. Ale to všetko sú vlastne len čačky, ktoré nepotrebujete. Potrebujete klávesnicu, kde sa vám eventuálne zmestia všetky herné možnosti a to tu nájdete. Po nejakých úpravách.

A kým o dizajne sa veľmi baviť nemôžeme, o vyhotovení musí byť reč. Na výber sú verzie v čiernej, bielej a ružovej. Všetky sú síce kompaktné, ale aj tak stále s pomerne masívnou a pevnou plastovou základňou. Pôsobí to na pohľad dobre a odolne, takže nebudete mať strach ani pri nejakom tom nešťastnom páde alebo niečom podobnom. Potešia tiež dobré gumené nožičky na spodnej strane, vďaka ktorým klávesnica na stole drží pevne a nehýbe sa. Trochu menej už potešia to, že zadné nožičky, ktoré pre väčšie pohodlie pri písaní dvíhajú zadnú časť, majú len jednu polohu po vyklopení. Naopak potešia kvalitné double-shot PBT keycapy.

Klávesy netreba veľmi rozpisovať. Rozmiestnenie, rozostupy a aj ostatné parametre sa nelíšia od toho, čo bežne poznáte. Aj tak je tu ale niekoľko dôležitých prvkov po stranách. Zadná hrana v ľavej časti obsahuje slider na zapnutie/vypnutie klávesnice a USB-C port na nabíjanie. Na pravej strane zadnej hrany sú zase dve tlačidlá na pripojenie – Bluetooth a Lightspeed. Môžete si tak vybrať podľa svojich potrieb a možností. Pravá hrana obsahuje drobnú a schovanú páčku na zapnutie/vypnutie herného režimu. Na ľavej strane je zase nenápadné koliesko na ovládanie hlasitosti.

G PRO X 60 je vybavená opticko-mechanickými GX spínačmi, takže poskytuje vysokú rýchlosť a tiež dobrý pocit z písania. Osobne som na nej napísal obrovské množstvo článkov na Sectore aj inde a písalo sa mi na nej skvele, aj keď sa teda musím priznať, že som skôr fanúšikom plných klávesníc. Rýchlosť je bez debát vynikajúca, čo oceníte pri hraní. Ale to pohodlie je tiež veľmi dobré. Navyše si môžete vybrať z dvoch modelov podľa verzií spínačov – taktilných a lineárnych. Ja som mal taktilné, ktoré mi dobre sadli a celkovo mám rád skôr takéto klávesnice, aj keď teda písanie na nich je hlučnejšie, kvôli znateľnej taktilnej spätnej väzbe.

Možno si hovoríte, že oproti plným klávesniciam vám tu bude veľa vecí chýbať, ale nemusí to tak byť. Aj štandardné funkcie si viete navoliť jednoducho cez kombináciu s Fn klávesom, takže neprídete o F klávesy, Delete, mediálne funkcie a ani ďalšie takéto veci. To je však len špička ľadovca a klávesnica podporuje oveľa detailnejšie možnosti. Možno niektoré z nich ani nevyužijete. Napríklad si môžete klávesnicu detailne upravovať až tak, že každému klávesu je možné priradiť až 15 funkcií a prepínať sa medzi nimi. Môžete si tu aktivovať celé vrstvy klávesov, takže vám vlastne nakoniec nebude chýbať nič.

Na upravovanie slúži aplikácia G Hub aj s jej aplikáciami, kde si naozaj všetko nastavíte veľmi detailne. Klávesnica má 3 zabudované sloty pre vaše profily, takže si môžete vytvoriť profily pre rôzne situácie. Nezabúdajte na herný režim, ktorý vám umožní vypnúť pokojne aj celé skupiny klávesov, aby ste nestláčali niečo, čo si neželáte. No a okrem programovania tlačidiel si tu môžete naprogramovať aj RGB podsvietenie klávesnice s efektmi, animáciami a podobne. Ak si chcete nastaviť klávesnicu presne podľa seba, tu to dokážete.

Logitech G PRO X 60 LIGHTSPEED

Logitech tu využíva dobre známu dvojicu možností pripojení. Pri Bluetooth získate vyššiu výdrž batérie, ale na hry sa to úplne nehodí. Pri Lightspeed zase máte bezkonkurenčnú rýchlosť s oneskorením len 1ms, takže je toto pripojenie ideálne na hranie. Čo sa týka výdrže batérie, tá vôbec nie je zlá a môže dosiahnuť až 65 hodín. To je však úroveň, kde sa pohybuje maximum výdrže. Závisí od vašich podmienok a nastavenia. Pri Lightsync a intenzívnom RGB podsvietení s efektmi pôjde výdrž batérie na jedno nabitie o niečo dole. Ale stále zostane veľmi slušná.

Tých 200 eur za klávesnicu je veľa, čo si budeme hovoriť. Rovnako je pravda, že aj keď na klávesnici dokážete robiť prakticky všetko, jej využitie je hlavne herné. To znamená, že na hranie poslúži výborne, ale pri písaní či operáciách s číslami je vhodnejšie použiť plné klávesnice. Ale funkčne a technologicky je Logitech G PRO X 60 LIGHTSPEED poriadne nabitá klávesnica, ktorá známej značke nerobí zlé meno a možno si tú cenu aj zaslúži. Akurát teda má len veľmi úzku cieľovú skupinu.


napísal matus_ace 24.4.2024
Páči sa mi!
LOGITECH G PRO X 60 LIGHTSPEED


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Zháňam labo variety kit 01 pre... (1)
Mal by niekto na predaj Labo Variety Kit 01 (Toy-c...
|Dragons dogma 2 (2)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20289)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk